Het opstarten van de omvormer en geluidsniveaus


Zodra in de ochtend genoeg licht op de panelen valt zal de omvormer opstarten. Het exacte moment van opstarten hangt af van diverse weersfactoren. Daarnaast zal dit verschillen tussen installaties. Een systeem waarbij de panelen op het oosten gericht zijn kan iets eerder opstarten vergeleken met westelijk georiënteerde panelen. Uiteraard kan ook het merk en model omvormer en het aantal en type panelen een klein verschil maken.


Elke omvormer heeft een bepaalde opstartspanning. Wanneer het licht wordt gaan zonnepanelen direct een vrij hoge spanning leveren. Met voldoende panelen in een serie wordt dan ook meteen de opstartspanning van de omvormer bereikt. Met het ontwerpen van systemen wordt uiteraard altijd rekening gehouden met het minimum aantal panelen om dit te bereiken.


Het is overigens niet noodzakelijk dat er direct zonlicht op de panelen valt. Ook bij diffuus licht (bijvoorbeeld op bewolkte dagen) leveren de panelen voldoende spanning om de omvormer op te starten. Echter, bij hoge uitzondering zou het voor kunnen komen dat de omvormer niet opstart, bijvoorbeeld op een hele donkere winterdag. Dit is geen reden tot zorgen, er zou op zo’n dag sowieso maar heel weinig energie geproduceerd worden. Voor de opbrengstvoorspellingen worden geavanceerde weermodellen gebruikt die ook hier rekening mee houden.


Wanneer een omvormer opstart en stroom omzet zal deze wat geluid maken. Dit is echter op een geluidsniveau dat geen hinder zou moeten geven. Bovendien worden omvormers geïnstalleerd in ruimtes die weinig gebruikt worden, bijvoorbeeld de zolder of een technische ruimte. 


Het maximale geluidsniveau van de omvormers die op dit moment door Sungevity worden aangeboden staan in de tabel hieronder.


Omvormer

Maximaal geluidsniveau (dB)

Solax


X1 Mini (1.1 - 2.0 kW)

25

X1 Air (2.5 kW)

30

X1 Boost (3.0 - 5.0 kW)

25

X3 Mic (4.0 - 10.0 kW)

35

SolarEdge 


Compact 1-phase (1 - 2 kW)

25

HD-Wave 1-phase (2.2 - 5 kW)

25

3-phase (4 - 10 kW)

40


Deze niveaus kun je vergelijken met zacht gefluister aan de lage kant tot een koelkast aan de hogere kant. 

Een ingeschakelde omvormer