Hieronder vindt u veel voorkomende foutmeldingen inclusief mogelijke oplossingen.


Isolation Fault


Bij een isolatiefout lekt er gelijkstroom naar de aardedraad. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er kabels of connectoren beschadigd zijn, los zitten en/of te vochtig zijn geworden. Dit kan komen door een installatiefout maar kan ook andere oorzaken hebben. Isolatiefouten komen in het algemeen meer voor in de herfst en winter, met vochtiger weer. Meer info daarover is hier te vinden.

Soms verdwijnt de isolatiefout vanzelf als het droger wordt. Ook kan het helpen om de aardlekautomaat te controleren. Als echter de isolatiefout niet verdwijnt en/of de aardlekautomaat naar beneden blijft, neem dan contact met ons op. Vaak zal een servicebezoek nodig zijn. Hieruit zal ook blijken of de ingreep onder garantie valt of niet.


Grid Lost Fault


Bij een ‘grid lost fault’-melding krijgt de omvormer geen spanning vanuit de groep in de meterkast en/of de PV-verdeler. Controleer in dit geval of de PV-groep in de meterkast of PV-verdeler is teruggeklapt. Als dit het geval is, kunt u proberen deze schakelaar weer omhoog te zetten. Lukt dit, dan is er niks aan de hand en zou de omvormer vanzelf weer moeten gaan produceren.


Klapt de schakelaar direct weer terug? Of was deze überhaupt niet teruggeklapt? Neem dan contact met ons op.


Grid Volt Fault


Bij een 'grid volt fault' is het voltage van het net buiten het veilige bereik van de omvormer. Door de toename van het aantal zonnesystemen komt het steeds vaker voor dat op zonnige momenten het voltage van het net oploopt tot meer dan 253V. In dat geval zal de omvormer uit veiligheidsoverwegingen automatisch uitschakelen. Wanneer het netvoltage voldoende is gedaald zal deze weer opstarten.

Mocht de omvormer regelmatig uitvallen met deze foutmelding is het voor Sungevity belangrijk om te weten bij welk voltage dit gebeurt. Bij de meeste omvormers is in het menu op de display (na een aantal keer doorklikken) te zien wat het netvoltage is. Als u hiervan foto's kunt maken op het moment dat de omvormer uitvalt kunnen we inschatten of het een probleem voor de netbeheerder is of dat er misschien nog iets kan worden aangepast aan de instellingen of de bekabeling. Wanneer de uitval plaatsvindt bij een voltage van meer dan 253V kan Sungevity helaas niks betekenen om deze uitval te voorkomen. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw netbeheerder.