Grofweg zijn er drie verschillende soorten meters. Een analoge, digitale en slimme meter. Wat zijn de verschillen en hoe werken ze samen met zonnepanelen? Lees het hieronder.


Slimme meter

Een slimme meter geeft automatisch meterstanden door. Met zonnepanelen op uw dak is een slimme meter de beste optie. Op de slimme meter kunt u gelijk de terugleverstanden aflezen.


Digitale meter

Er zijn digitale meters met én zonder teruglevertelwerk. Een digitale meter met teruglevertelwerk registreert hoeveel energie u teruglevert. Een digitale meter zonder teruglevertelwerk doet dit niet. In dit geval maakt u ook geen gebruik van de salderingsregeling. In dit geval is het slim om uw meter te laten vervangen. Bij uw netbeheerder kunt u gratis uw ongeschikte meter laten vervangen door een slimme meter. 


Analoge meter

Ook een analoge meter en zonnepanelen gaan samen. Normaliter zal de draaischijfmeter terugdraaien op het moment dat er stroom wordt teruggeleverd aan het net. Uw verbruik en teruglevering wordt op deze manier verrekend, ook wel salderen genoemd. Let op: er bestaat een mogelijkheid dat de draaischijfmeter niet geijkt is. In dit geval wordt de teruglevering niet geregistreerd. Het is aan te raden over te stappen op een slimme meter. Deze kunt u bij uw netbeheerder aanvragen.