Het is mogelijk om (een deel van) de btw die u betaalt over de aankoop en installatie van uw zonnepanelen terug te vragen van de Belastingdienst. Met btw-teruggave bespaart u 21% op (een deel van) het aankoopbedrag. U kunt dit uit handen laten nemen door Sungevity, voor slechts 145 euro, of het zelf doen. Hieronder het stappenplan hoe u zelf de btw terugvraagt.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden van de Belastingdienst.


Stappenplan zelf btw terugvragen

De procedure voor het terugvragen van btw over zonnepanelen bestaat uit meerdere stappen. Let bij elke stap goed op de termijn die de Belastingdienst stelt, want wanneer u iets te laat indient kan dit leiden tot een boete.

  1. Registreer als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit kan via het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders.

  2. Wacht op de reactie van de Belastingdienst. De Belastingdienst zal een btw-nummer en eerste aangifte opsturen. U heeft één maand om deze aangifte in te dienen.

  3. Doe aangifte omzetbelasting voor het tijdvak waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft. Voor dit tijdvak kunt u de btw over de investering in zonnepanelen minus de btw over de opgewekte energie terugvragen. De btw over de opbrengst is in de praktijk vaak moeilijk te berekenen, daarom mag u gebruik maken van een geschat bedrag (forfait). Dit bedrag hangt af van de productiecapaciteit van uw zonnesysteem.