De ruimte onder zonnepanelen is voor vogels een fijne plek om een nestje te bouwen. Voor jou, als zonnepanelen eigenaar, een heel stuk minder plezierig - want jij hebt er last van. Een nest onder je zonnepanelen betekent namelijk in veel gevallen geluidsoverlast. En wat te denken van alle vogelpoep op je panelen. Niet onbelangrijk: een vogelnest kan zorgen voor een onveilige situatie. Hoe onveilig dit is, en wat je kan doen als vogels de ruimte onder jouw panelen gebruiken, lees je hieronder. 


Veiligheid: wat is waar en niet waar?

Laten we het niet mooier maken dan het is: een vogelnest kan de brandveiligheid van jouw systeem in gevaar brengen. Onder jouw systeem zit uiteraard elektronica en een nest is meer brandgevoelig dan jouw dakbedekking. Een nest vliegt niet zomaar in de brand, daarvoor moet de temperatuur hoger worden dan 200 graden Celsius. Dan pas is de ontbrandingstemperatuur bereikt. En dat gebeurt zeker niet zomaar. Ook niet op een hete zomerse dag. We geven geen garantie dat het nooit zal voorkomen, maar de kans is wel héél klein! 


Een andere zorg die we vaak horen, is dat de vogels misschien de kabels kapot maken van het zonnesysteem. De kabels van een zonnepaneel zijn dusdanig sterk dat dit nagenoeg onmogelijk is.


Wat kan je eraan doen?

Er bestaat speciale vogelwering. Dit zorgt ervoor dat vogels minder makkelijk onder je panelen komen. Maar 100% doeltreffend is dit niet en het kan dus gebeuren dat, ondanks dat je vogelwering hebt, een nest onder je panelen zit. Ben je een pechvogel en heb je een nest onder jouw panelen? Laat het nestje dan weghalen. Ga zeker niet zelf aan de slag met een bezem - je hebt namelijk kans dat je dan ook de bekabeling onder de panelen beschadigd. Laat een installateur het nest verwijderen. Sungevity kan hierin helaas niet helpen, vanwege extreme drukte is er geen capaciteit bij onze installateurs.


Hou tenslotte rekening met het volgende: tussen 15 maart en 15 juli is het broedseizoen. Het nest mag dan niet verwijderd worden.