Zonnepanelen zijn altijd een goed idee. Tenzij ze in de brand vliegen natuurlijk. Levensgevaarlijk en iets wat nooit zou mogen gebeuren. Onlangs heeft TNO een inventarisatie gedaan naar aanleiding van brandincidenten bij zonnepanelen in de zomer van 2018. Dit onderzoek laat onder andere zien dat onvakkundige installatie vaak de boosdoener is geweest. Ook de zogenoemde “indak-systemen” waren relatief vaak de oorzaak bij de brandincidenten. Wij geven je tips om ervoor te zorgen dat jij je nergens zorgen over hoeft te maken. Het is namelijk niet normaal dat zonnepanelen in de brand vliegen.


Brandgevaar alleen bij onvakkundige installaties

Onvakkundige installaties blijken niet alleen maar heel slecht an sich te zijn, ze leveren ook nog eens brandgevaarlijke situaties op, zoals te lezen valt in de TNO publicatie. Voorbeelden zijn omvormers die geplaatst wordt in een ruimte met weinig ventilatie of het verbinden van verschillende merken connectoren. Ook zijn niet altijd gecertificeerde installateurs betrokken geweest bij de installatie. Voor een zonnepanelensysteem, wat eigenlijk een kleine elektriciteitscentrale is, is dat erg onverstandig. Installateurs die zijn aangesloten bij Zonnekeur, een keurmerk ontwikkeld in samenspraak met RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) houden zich aan de strengste veiligheidseisen.


Groot risico bij indak-systemen

Daarnaast schat TNO in dat bij de hun bekende gevallen van brand, ongeveer één-derde werd veroorzaakt door indak-systemen. Schade-experts schatten dat echter zelfs op 80-90% van de gevallen. Wat het in-dak systeem meer bevattelijk maakt voor brand is dat deze niet een hittewerende eigenschap heeft, zoals dakpannen dat zijn bij op-daksystemen. Bij in-dak systemen vervangen de zonnepanelen namelijk de dakpannen. Het brandgevaar wordt dan veroorzaakt door de kortere afstand van dakfolie en isolatiemateriaal tot de zonnepanelen.

 

Garandeer jezelf op veiligheid

Wil je zeker weten dat jouw installatie volledig veilig wordt gedaan, dan is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de keurmerken. Ook de installatiegarantie bij uw zonnepanelenleverancier is een goede graadmeter voor veiligheid. Het minimum in de zonnepanelenmarkt voor deze garantie is twee jaar. Dit is echter het absolute minimum: ga je voor een klantgerichte aanbieder, dan biedt deze toch al snel vijf jaar.

 

Bij Sungevity verdwijnen je angsten als sneeuw voor de zon

Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat jouw zonnepanelen-aanbieder strenge veiligheidseisen hanteert en alleen maar samenwerkt met installateurs die bij toonaangevende keurmerken aangesloten zitten. Tot slot moet je goed kijken naar de garanties die jouw aanbieder biedt. Let je goed op deze punten, dan hoef je je nergens zorgen over te maken.


Bij Sungevity ontnemen wij graag al jouw zorgen. Onze installateurs zijn verbonden aan Zonnekeur, waardoor u zeker weet dat wij samenwerken met installateurs die de kennis en kunde hebben veilig te installeren. Bovendien geven we tien jaar garantie op de installatie, veel meer nog dan wat gangbaar is in de branche!