Wat komt er kijken bij het installeren van zonnepanelen? Dat is voor veel mensen nog abracadabra. Niet lang meer! Alle ins en outs die bij het installeren van zonnepanelen horen, passeren de revue. Wanneer komt de installateur bijvoorbeeld en hoe laat? Moet ik de hele dag thuis zijn? Zijn mijn kinderen en huisdieren wel veilig tijdens het plaatsen? Binnen no time ben je helemaal op de hoogte.


Kleine voorbereidingen

Tegenwoordig ben je eigenlijk dief van de eigen portemonnee als je geen zonnepanelen op je dak hebt liggen. Na het bestellen van zonnepanelen bij Sungevity kunnen de nodige vragen op je afkomen. Gelukkig spreekt Sungevity altijd telefonisch de hele installatie met je door. Zo weet je precies waar je aan toe bent, wat je mag verwachten zodra de deurbel gaat en hoe de installatie in zijn werk gaat. En hoe lang het gaat duren natuurlijk, dat is ook belangrijk. Voordat de installateur bij je aanbelt, hoef je alleen wat kleine voorbereidingen te treffen. Wat kun je zelf allemaal doen?

De expert weet ‘t

We vragen het André Ottevanger – installateur voor Sungevity -  die al negen jaar zonnepanelen installeert. “Als we bij de klant komen dan is het makkelijk als we kunnen doorwerken, des te sneller zijn we klaar. We hebben vaste plekken waar we altijd moeten zijn: op het dak, in de meterkast en op de zolder. Tussen die drie plekken moet ook bekabeling komen, die we uiteraard netjes wegwerken. Lachend: “De klant hoeft uiteraard zelf het dak niet op, dat doen wij wel! Wat wel handig is, is om plek te maken zodat we op de zolder en in de meterkast goed en snel ons werk kunnen doen.”

Hard werken in alle rust

De installateurs van Sungevity werken altijd in tweetallen en zijn om 7:30 uur bij de klant om te beginnen. André: “We horen wel eens van klanten dat ze zich zorgen maken over luide muziek en schuine moppen de hele dag. Daar doen we eigenlijk niet aan. Mijn collega Dennis zie ik iedere dag en dan hebben we voldoende aan onze reistijd in de ochtend om even bij te kletsen. Bij de klant zijn we druk bezig. We hebben, als het kan, hooguit zacht muziek aan en zeker niet ’s ochtends vroeg.”


Hoe, wat, waar

“De meest in het oog springende werkplek is natuurlijk het dak. Hier monteren we eerst de rails om de panelen op te monteren. Ook komt er een kabel aan de panelen die later nauwkeurig door het dak gaat om de opgewekte stroom naar binnen te leiden. Binnen is er trouwens ook best nog wel wat werk te doen! Het belangrijkste wat we binnenshuis doen is het plaatsen van de omvormer. Deze ziet eruit als een soort elektriciteitsmeter met de grootte van een schoenendoos. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewerkte stroom bij jullie thuis in het stroomnet terecht komt. Daarom koppelt de installateur deze aan de groepen in de meterkast. Daarnaast houdt de omvormer ook de panelen op het dak in de gaten. Dat is handig, zo kun je bij sommige types zelfs op je smartphone bekijken hoeveel energie je bespaart! Tussen de zonnepanelen, de omvormer en de meterkast is bekabeling nodig. Als die er al ligt is dat mooi meegenomen. Meestal moeten we nieuwe kabels trekken, netjes door een pijpje van boven naar de meterkast.”


Geen groot materiaal, wel alles veilig

“Het is handig als er voor de deur ook wat ruimte vrij is. Een grote hijskraan is voor zonnepanelen niet nodig, maar bij platte daken maken we bijvoorbeeld wel gebruik van een verhuislift. Soms bouwen we een steiger op. Er is eigenlijk geen standaard manier die voor elk huis hetzelfde is. Het doel is wel overal gelijk: de panelen moeten het dak op. Dat doen we zo veilig en efficiënt mogelijk. En daarvoor geldt: hoe meer ruimte om het huis, hoe beter.”


Een keur aan keurmerken

Zeker als we het dak opgaan is veiligheid bij ons van groot belang. Naast het Zonnekeur certificaat heeft Sungevity ook een VCA certificering. Dit betekent dat de installateurs getraind zijn in veilig werken en de nieuwste veiligheidsmaatregelen kennen en toepassen. Daarnaast heb ik ook nog een BHV (bedrijfshulpverlening, red.) certificaat, maar die kennis heb ik gelukkig nog nooit nodig gehad,” vertelt André met een grote glimlach.


Weer en wind

“Het weer heeft ook invloed op veilig werken. Zo mag je boven windkracht 6 het dak niet op. Als de dakpannen vastgevroren zitten aan het dak of grind op een plat dak is vastgevroren dan gaat het feest ook niet door. Regen is over het algemeen geen bezwaar. De enige uitzondering is wanneer bijvoorbeeld het dak onder de dakpannen niet waterdicht is. We moeten een aantal dakpannen wegschuiven om de panelen goed te monteren en de bekabeling naar binnen te brengen. Als het regent en het gaat dan binnen lekken, ontstaat er schade waar niemand op zit te wachten. Over schade gesproken: het is niet de bedoeling, maar er gaat wel eens iets mis. Dan is het geruststellend om te weten dat de installateur kleine beschadigingen meestal zelf direct oplost of repareert. Is er onverhoopt grotere schade dan zijn we daarvoor verzekerd en lossen we alles altijd netjes op.”


Moet ik de hele dag thuis zijn?

“Deze vraag horen we vaak. Bij de start en aan het einde van de klus heeft de installateur persoonlijk contact nodig. Aan het begin natuurlijk om binnen te komen, kennis te maken, het project door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. Is het werk klaar dan moeten we kunnen opleveren. Alle werkzaamheden nemen we nog een keertje door aan de hand van het opleverdocument, het gebruik leggen we uit en tenslotte moet je een krabbel zetten. De tijd ertussen hoeft er niet iemand thuis te zijn, maar we snappen heel goed dat je het zelf prettiger vindt.” 


Op de kleintjes letten

“De installateur heeft overigens wel bijzondere aandacht voor bepaalde nieuwsgierige gasten: kinderen en huisdieren. Huisdieren mogen vaak niet naar buiten ontsnappen, dus daar letten we op. Kinderen willen vaak alles weten over het werk dat je doet of het gereedschap dat je gebruikt. Dat vinden we eigenlijk alleen maar leuk. We leggen graag uit waar we mee bezig zijn. Wel in alle veiligheid overigens. Er slingert geen gereedschap rond en zodra we potentieel gevaarlijk werk doen, zoals in de meterkast werken, dan controleren we eerst of de kinderen ver genoeg weg zijn.”


Opgeruimd staat netjes

“Er blijft bij het plaatsen van zonnepanelen niet al te veel rommel over. Voornamelijk wat verpakkingsmateriaal, karton en plastic van de omvormer. We vragen altijd waar we dit kunnen weggooien. We ruimen in ieder geval alles netjes op.”


Iedereen blij

“Het leuke aan dit werk is dat de mensen waar je komt altijd blij zijn met je. Ze doen een belangrijke aankoop en wij komen dat brengen en installeren. Bij het kennismaken krijgen we meestal een kopje koffie. Tijdens de dag wordt het vaak nog een paar keer aangeboden. Daar zijn we gek op trouwens, met een koekje,” grapt André. “We pakken het overigens niet zelf. Ook als we naar de wc moeten, vragen we netjes of dat in orde is. We zijn uiteindelijk te gast.”