Van een zonnesysteem heb je al snel zo’n 25 jaar plezier, mits je systeem goed geïnstalleerd is en de zonnepanelen veilig zijn geplaatst. Maar hoe weet je tussen alle aanbieders van zonnestroom een goede keuze te maken? Waarbij je zeker weet dat alles volgens de laatste veiligheidsnormen en -eisen gebeurt? Keurmerken en certificaten kunnen daarvoor uitkomst bieden. Onze eigen installatie-expert Michiel Groen legt het uit.
Michiel: “Waar de autobranche de BOVAG heeft, heeft de zonnepanelen-branche Zonnekeur. Hét Nederlandse keurmerk voor zonnepanelen-installateurs, ontwikkeld in samenspraak met RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Zonnekeur zorgt voor kwaliteit, veiligheid en zekerheid van de installateur en producten en de waarborging daarvan, door middel van een juiste administratie van het systeem, maar ook bijvoorbeeld klantvriendelijkheid. De onafhankelijke stichting Duurzame Energie Prestatie Keur (DEPK) waarborgt de kwaliteit.”
“Installateurs van een organisatie met een Zonnekeur zijn SEI gecertificeerd door Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland (KviNL). Dit houdt in dat de juiste kennis en kunde aanwezig is om het installatievak goed uit te voeren. Bovendien zit er op de installatie een verplichte garantie van minimaal 5 jaar. Bij veel andere partijen is dit slechts 2 jaar of minder. Wij doen daar als Sungevity nog een schepje bovenop: we geven zelfs 10 jaar garantie op installatie.”
Een goede administratie
“Nog een vergelijking met de autobranche: daar is het heel gebruikelijk dat alle onderdelen gelogd worden. Op het moment dat er een mankement bij een bepaald type auto wordt ontdekt, kan direct de hele serie teruggehaald worden. Bij zonnepanelen werkt het net zo. Met een goede administratie is het mogelijk om tijdig in te grijpen als er iets mis is.”
Jaarlijkse controle
“Eens per jaar wordt de organisatie onderzocht op de kwaliteit van één van beide onderdelen, de administratieve of technische kant. Zo weet je als consument zeker dat het bedrijf goed wordt gecontroleerd. Zonnekeur is een initiatief van de branche-organisaties Holland Solar, DEPK en UNETO VNI. Zonnekeur heeft ook een klachtenafhandeling; zo komt disfunctioneren gelijk aan het licht. In totaal zijn er zo’n 55 bedrijven in Nederland met een Zonnekeur keurmerk, waaronder Sungevity. Dit betekent dat dus slechts 5% van alle aanbieders dit keurmerk draagt.” Klik hier voor een overzicht.
Sterkin: onder de zegel werken
“Een ander bekend keurmerk in de installatiebranche is Sterkin. Dit keurmerk onderscheidt zich doordat installateurs in het bezit ervan ook zegelrecht hebben. Oftewel, zij mogen in de meterkast een nieuw zegel van de netbeheerder plaatsen als dit verbroken moet worden om veilig te kunnen werken. Om dit keurmerk te krijgen moet de installateur een proeve van bekwaamheid en een bewijs van goed gedrag opleveren. Sterkin is een keurmerk voor alle installateurs, en niet alleen voor PV-installateurs.
Soms is het bij een installatie noodzakelijk om een handeling te verrichten voor de hoofdschakelaar. Een installateur zonder zegelrecht mag dit niet doen, en zal daarvoor een collega-installateur oproepen. Niet alle installateurs die samenwerken met Sungevity hebben een Sterkin keurmerk. Uiteraard, als er onder de zegel - het deel van de meterkast wat eigendom is van de netbeheerder - gewerkt moet worden, zal een erkend installateur ingevlogen worden.”
Stichting Garantiefonds Zonne-Energie
“In een nieuwe markt zoals de zonnepanelen-branche kan het gebeuren dat bedrijven failliet gaan. Hiervoor is de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie; gaat de leverancier van jouw zonnesysteem failliet, kun je alsnog je garanties krijgen via de stichting. Sungevity is niet aangesloten bij Stichting Garantiefonds Zonne-Energie. Wij hebben daarvoor onze eigen garanties.” [Red: Hierover lees je meer in dit blog.]
Veilig werken met VCA
“Een bekende in deze rij, helemaal als je ooit hebt verbouwd: VCA. Dit staat voor VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers. VCA is gericht op het verminderen van ongelukken. Ook belangrijk in de zonnepanelen-branche, aangezien de installateurs op hoogte werken. Elke installateur draagt een pasje bij zich waarmee hij kan aangeven dat hij in bezit is van een VCA. Belangrijk om te checken, want de inhurende partij, jij dus, kan bij ongevallen aansprakelijk worden gesteld.
Keurmerk voor materialen
“Naast de keurmerken voor installateur of installatiepartijen, zijn er ook keurmerken voor materialen. De belangrijkste hierin is het TNO keurmerk. Dit betekent dat alle materialen volledig en uitgebreid getest zijn. Alle materialen die wij gebruiken, zijn voorzien van een TNO keurmerk. Zo weet je zeker dat de materialen goed zijn.”
Zeker weten dat je te maken hebt met een goede installatiepartij? Je kan hier alle installateurs opzoeken in de Qbis database.